Noor Hagenes voert sterk nummer op in finale en pakt WK-goud bij junioren

Per Strand Hagenes heeft zich in Leuven tot wereldkampioen bij de junioren gekroond. De sterke Noor glipte in de finale weg uit een klein groepje en reed solo naar het goud. Vlad Van Mechelen was de beste Belg op de 8e plaats. Bij onze landgenoten was Cian Uijtdebroeks de grote pechvogel.

Contents

Valpartij nekt de kansen van Cian Uijtdebroeks

“Het zal een nerveuze koers worden”, voorspelde bondscoach Carlo Bomans en zijn verwachting of vrees werd bewaarheid.

Bij de talloze schermutselingen en valpartijen – de eerste amper 50 meter na de start – was ook Cian Uijtdebroeks betrokken.

Cian Uijtdebroeks wordt uit koers geslagen na een val:

Per Strand Hagenes laat zich geen tweede keer ringeloren door de Fransen

In de voorlaatste ronde rukte zich een elitegroepje in verschillende schuifjes los. De Fransen beschikten met 3 pionnen voorin over de beste papieren, maar Per Strand Hagenes had zijn lesje geleerd van het EK.

De Noor werd in Trentino in de tang genomen door 2 Fransen en gaf hen nu lik op stuk na een zeer aangename koers waarin je sterk, snel, spaarzaam én slim moet zijn.

Op de Wijnpers gooide hij al zijn kaarten op tafel met een splijtende versnelling, al werd hij wel een handje geholpen door een val in de kopgroep bij de voet van de voorlaatste helling.

Het bombardement van Hagenes zette iedereen op zijn plaats, Europees kampioen Romain Grégoire moest deze keer vrede nemen met zilver na het Noorse nummertje.

De pelotonsprint werd gewonnen door de Est Madis Mihkels, Vlad Van Mechelen was op de 8e plaats de beste Belg na een afvallingsrace waarin de Belgen iets te veel achter de feiten aanholden.

“Mijn hartslag ging in mijn bed al de hoogte in”

Per Strand Hagenes zette de finale van dit WK helemaal naar zijn hand. “Ik wist dat het mogelijk was toen ik het parcours bestudeerde”, reageerde de Noorse Flandrien, die belofte wordt bij de opleidingsploeg van Jumbo-Visma.

“Op zulke klimmetjes ben ik sterk en heb ik het al vaak goed gedaan. Het is geweldig dat het gelukt is.”

“Ik lag gisteren in mijn bed en mijn hartslag ging al de hoogte in toen ik er nog maar aan dacht. Bij mijn aanval zag ik dat ik enkele meters had en ik moest gewoon zo hard mogelijk trappen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *